2 דקות קריאה
סקירת שוק המשכנתאות - במבט צופה פני עתיד (יוני 2022)

בחודשים האחרונים נראה שהכל כבר לא כל כך יציב, שום דבר כבר לא ממש בטוח. המחירים לא מפסיקים לעלות, קונים פחות ומשלמים יותר. שלא נדבר על מחירי הדיור שלא נראה שיעצרו מתישהו.לסרטון הרחבה בנושא: לחצו כאן


אני רוצה לתת את הזווית שלי לתקופה - בראיה קדימה לעתיד הקרוב והרחוק
 - על המלחמה באוקראינה כולם כבר שמעו, אוקראינה היא בין יצרניות החיטה הגדולות בעולם, הרבה סחורות מגיעות משם.מנגד - רוסיה היא יצואנית נפט וגז משמעותית מאד בעולם.התנגשות בין שתי מדינות כאלו, סוגרת את השיבר של היבוא להרבה מאוד מדינות וזה בנוסף ליום שאחרי הקורונה, שבמדינות רבות בעולם עדיין לא חזרו לשגרה וחסרים הרבה עובדים בתעשיות השונות.


לכן, בחודשים האחרונים מאז פרוץ המלחמה באירופה המחירים עלו אפילו יותר.
אבל אל דאגה!

לדעתי,בהמשך לגל העלאות הריבית בארה"ב, בריטניה, ועוד מדינות מערביות וכמובן גם כאן בישראל - נתחיל להרגיש ירידת מחירים הדרגתית.
איך זה קורה?

לכל בנק מרכזי - בכל מדינה, יש את היכולת להעלות את מחיר הכסף.ז"א הבנק המרכזי ימכור כסף לבנקים השונים בעלות גבוהה יותר.

מה יקרה אז? הבנקים ימכרו את הכסף, לנו הלקוחות במחיר גבוה יותר, כדי להתמודד עם עלויות הרכישה מבנק ישראל. ברגע שהכסף עולה יותר, אנשים חושבים פעמים אם לקחת הלוואות (משכנתא/ אוברדראפט/ מינופים) מה שגורם לאנשים להחזיק יותר כסף בכיס ולבזבז פחות.

תחשבו על עצמכם! שהכל לא יציב בחוץ, אתם בטח תעדיפו לשמור כמה שיותר שקלים לבנים לימים שחורים.

בנק ישראל, יודע את זה ולכן הוא ימשיך להעלות את הריבית בתקופה הקרובה וכך יגרום לצרכנים לקנות פחות. כשאנשים קונים פחות, הביקושים יורדים, כשהביקוש יורד - גם המחיר של המוצרים וחומרי הגלם יורד.
כשאדם רוצה לרכוש דירה (להשקעה בעיקר) וכחלק מהתוכנית העסקית שלו - הוא מחשב כמה יעלו לו הריביות לאורך תקופת ההשקעה, אם הוא יראה שהריבית הכוללת גבוהה ותהפוך את ההשקעה ללא כדאית, הוא כנראה יבחר אלטרנטיבה רווחית יותר.


לסיכום:

מה שלדעתי צפוי לקרות בתקופה הקרובה:

1. בנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית בפעימות.

2. האינפלציה תתאזן לתוך טווח היעד שהגדיר בנק ישראל (1%-3%).

3. תהיה האטה יחסית בעליית מחירי הדיור.


מה זה אומר לגביכם?

1.מי שמתנדנד על המינוס בחשבון, שווה להדק חגורות  ולוודא שלא תחרגו בהרבה - כי הריבית על המינוס תתייקר. (שווה לבחון הלוואה בריבית זולה יותר (ולא צמודה למדד) לסגירת המינוס ואיזון התזרים בחשבון.

2. אתם רגע מלקחת משכנתא? כדאי מאוד לתכנן נכון את רכיבי ההלוואה הצמודים למדד ולוודא שהתמהיל מאוזן ושתדעו להתמודד עם עליית ההחזר החודשי בשנה שנתיים הקרובות.

3. לדעתי, על אף עליית הריבית במסלול הפריים - הוא עדיין משתלם כרגע ביחס לחלופות (קבועות לא צמודות ומסלולים צמודי מדד).


מה שחשוב בתקופה הזו, כמו בכל תקופה של חוסר יציבות - זה לבחון את המצב לעומק ולהתאים ככל הניתן את ההתנהלות הכלכלית שלכם לרוח הזמן.כיום, כדאי להימנע מהלוואות לצריכה שוטפת ולהדק חגורות.
אבל גם התקופה הזו תעבור בעז"ה והמשק יתעורר ונדע ימים עם ריביות זולות ומחירים נמוכים יותר!


בהצלחה! 


גיא לוי, מייסד ובעלים וראש תחום ארה"ב בחברה


*אין באמור לעיל, להוות תחליף לייעוץ פרטני ומקצועי, ואין באמור לעיל כהמלצה להשקיע בדרך כזו או אחרת.

הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.